luni, 17 ianuarie 2011

Mont Blanc ~ On the road towards the Alps.

4-5 iulie 2009

Am ajuns in momentul plecarii. Echipamentele erau gata, bagajele facute, cumparaturile de asemenea. Ne-am hotarat sa ne trezim rezonabil pentru a nu fi obositi pe drum. Am fixat plecarea la 10 dimineata Fane urmand a ne lua pe fiecare de acasa dat fiind faptul ca mergeam cu masina lui recent achizitionata. Asadar trece pe la mine si Popeye apoi mergem si la el la cabinet sa mai incarcam ce mai era. Bineinteles ca pana ne-am chinuit s-a facut 12. Asadar am pornit spre Rasnov unde ne vedeam cu Cristi pentru a lua o harta. In jur de ora 16 am ajuns. Am mai stat la vorbe si sfaturi si am pornit-o spre iesirea din tara planificat fiind sa ne mai oprim la Deva pentru a mai lua de la un prieten a lui Fane niste cuie de gheata. Ajunsi aproape de intrarea in Sibiu ne aducem aminte ca nu aveam o oala sau ceva in ce sa ne gatim pe munte asa ca oprim la un supermarket in apropiere.
Am mai luat cate ceva de haleala, oala respectiva, cani de inox, tacamuri si energizant no name la 2 litri(motorina sau insecticid cum aveam sa-l denumim). Dupa cateva ore de mers iata-ne in Deva cautand o straduta unde ne intalneam cu mama prietenului respectiv care ne lasase cuiele acasa. Gasim, multumim,plecam. Ajungem la granita destul de tarziu undeva pe la ora 21 si ceva. Realimentam si ne infiintam la granita unde trecem foarte repede doar prezentand buletinele si spunand destinatia facem rost si de ceva incurajari ale vamesului ungur. Oprim dupa vama, luam vignieta lor, platim si o taiem.
La benzinarie am schimbat soferul adica Fane la odihna iar eu la volan. In mai putin de 2 ore eram pe centura la Budapesta in fata unui motel. Am batut la usa vreo 5 minute. In final a iesit unu ,ne-am inteles prin semne am luat o camera, 3 beri Amstel si am parcat masina. Am platit cred ca vreo 40 de euro toti 3 trei. Confortul era dintre cele mai bune, ne-am facut cate un dus si am adormit la televizor la care uitandu-ne oricum nu intelegeam nimic.


Dimineata la 7 trezirea. Reimpachetam ce am despachetat pentru strictul necesar si plecam mai departe. Hotaram sa conduca Fane.
O luam prin sudul Budapestei catre lacul Balaton. autostrada e destul de libera si ajungem destul de bine la granita cu Slovenia. Nu vedem nicio indicatie ca ar trebuii sa luam vignieta si dai viteza inainte. Va dati seama ca ne-am inselat si am mers fara. Cred ca in jur de ora 13 oprim la o benzinarie in Slovenia pentru motorina dar si pentru a merge la WC. Stam vreo jumatate de ora ne dezmortim oasele si plecam de aceasta data cu mine ca sofer. Cam in 3 ore parcurgem si ce mai ramasese din Slovenia si ajungem la macaronari. Unde bineinteles ne intreaba la vama ce si cum, unde mergem, cat stam, le dam pasapoartele , pleaca cu ele, le verifica si intr-un final dupa vreo 20 de minute ne lasa sa intram de parca am fi fost din Gabon nu din UE. Ceea ce nu s-a intamplat la vama dintre Romania si Ungaria si nici atat intre Ungaria si Slovenia unde am trecut doar aratand buletinele. Ne inscriem catre autostrada spre Milano luam tichet si intram pe autostrada(deja stiut scumpe al dracu autostrazile astora).
Oprim aproape la o cafea, toaleta.Bagam material in Italia circulam aproape de 160 km/h ceea ce nu e rau pentru un Logan diesel. I-am zis lui fane sa se astepte la un album de poze de radar la intoarcere deoarece nu am scazut viteza de mers.
Ajungem la intrarea in Milano dar gps-ul ne scoate de pe autostrada si ne duce pe centura de sud a Milanului ca apoi sa ne bage din nou pe autostrada de Torino. Pe aceasta autostrada alergam vreo cateva zeci de kilometri dupa care ne inscriem catre autostrada ce duce la Aosta si mai departe in Courmayeur. Din apropiere de Aosta incep sa se schimbe formele de relief iar mai pe toate dealurile sunt asezate vechi castele si fortarete. O priveliste care te lasa mut de uimire. Dealurile se transforma in munti din ce in ce mai inalti, autostrada serpuieste din ce in ce mai mult,tunelurile se inmultesc iar aerul e din ce in ce mai rece. Dupa muntii ce ni se deschid in fata vedem ca nu mai avem mai mult de cateva zeci de minute de mers . Se vede doar jumatate din Mont Blanc restul fiind invaluit de ceata.
Ajungem in jurul orei 18 in Courmayeur. Vrem sa ne interesam de vreme la biroul montan de acolo dar deja era inchis programul fiind pana la 17. Ne urcam in masina si o taiem catre campingul Aguille Noire din Val Veny un satuc al Courmayeur-ului. Drumul este asfaltat dar pe alocuri nu poate trece decat o masina pentru ca este ingust.




Ne prezentam la receptie platim pentru 2 nopti si incepem sa ne campam. Punem cortul.


Luam fise pentru dus 0.8 euro/fisa. Iti trebuiau 2 clar altfel riscai sa ramai cu sapunul pe tine. Ne schimbam de hainele de pe drum si iesim la carciuma camping-ului sa mancam si sa bem ceva.
Comandam tagliatele cu iepure, cartofi prajiti si porc cu "funghi porcini". Glojdim bere si vin. Eu imi iau si un espresso si lasam cam 100 de euro. Obositi si cu ceva bautura-n freza ne bagam la somn. A doua zi urma sa ne plimbam prin oras si sa ne interesam de traseu si vreme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu